Evas filosofi

Eva Eternell Hagens filosofi

Samspel och harmoni mellan häst och ryttare ligger alltid i fokus 


Både när man tar hand om och rider hästar så gäller det framförallt att ha känsla för djuret. För att lyckas och bli bra måste du lära dig att förstå hästens alla signaler och kunna bemöta dem. Även om du rent teoretiskt vet hur en sak ska göras, måste du alltid kunna läsa av hästen och förstå den i varje enskilt fall.


Ridning handlar väldigt mycket om den egna kroppskontrollen, kommunikation med hästen och tajming. För att kunna rida i balans krävs att man först har självkontroll och balans över sin egen kropp. En ryttare som inte är följsam stör hästens gång och form. Ju mer balanserat och följsamt ryttaren rider, desto mer naturligt och angenämt blir det för hästen.


Det naturliga för hästen är att söka sin egen tyngdpunkt under ryttarens för att uppnå balans. Om ryttaren sitter fel med sin vikt blir denne tvungen att kompensera med att istället använda sig mer av tyglar och skänklar. Dels får då hästen dubbla budskap, dels blir ryttaren för stark i sina hjälper.

All ridning ska gå från hästens bakdel, genom kroppen via hästens mun till bettet. Där ska ryttaren svara med att skapa en kontakt mellan handen och bettet via tygeln. Men ryttaren ska aldrig använda tygeln för att uppnå vare sin egen eller hästens balans. Hästen kan och ska gå själv. Om den inte kan gå utan att ryttaren balanserar den med tygeln så är det balansen, det vill säga, ryttarens och hästens jämvikt det beror på. Hästens tyngdpunkt måste flyttas från hästens framdel till hästens bakdel.


Det är ett stort ansvar att utbilda en häst


Därför är det viktigt att den som utbildar hästen har stor kunskap. Precis som när man lär ett barn att läsa så måste hästen också först lära sig alfabetet, kunna sätta ihop bokstäverna till ord innan det blir hela meningar. Den som lär hästen måste därför vara tydlig, konsekvent och systematisk.

För att få ett hållbart resultat gäller det att anpassa utbildningen både fysiskt och psykiskt. Det tar flera år att utbilda och bygga upp en häst. Det finns inga genvägar.

För att tydligt visa för hästen vad den ska göra ska man tänka smart. Aldrig ta till starkare hjälper. Ingen förstår en lärare bättre för att han skriker högre när han ska lära ut. Däremot förstår eleverna om man förklarar bättre.


Självbärighet och balans är målet


Hästen ska söka sig framåt och nedåt för att rätt använda sin rygg och därmed sina bakben. Hästen kan inte använda sina bakben om ryggen är som en ”järnplanka”. Det är grunden vilket måste fungera för att få en häst i självbärighet och balans.


Innan hästen kan det ska man inte rida vidare överhuvudtaget. Ge hästen de första utbildningsåren i lång, låg- och rund form. Så bygger de upp sig och blir starkare i ryggen och kommer upp av sig själva.


En rätt utbildad häst söker sig själv när framåt och nedåt med huvudet utan något som helst motstånd när ryttaren erbjuder den tygeln. En skicklig ryttare kan ena stunden rida hästen i extrem samling i till exempel piaff. För att i nästa sekund vara med näsan i sågspånet. Alltjämt fjäderlätt i handen = total självbärighet och balans.

 

   ______________________________________________________________________________________________________________________


   Eva Eternell Hagen, Biskop Nils väg 4, 176 76 Järfälla  -  eva.eternell@gmail.com  -  tel + 46 70 764 58 17  -  www.eternell.se

Eva Eternell Hagen

Den här hemsidan använder cookies. Genom att klicka på "Acceptera" godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera